Най-ниските температури през май 2023 г. у нас ще са между

...
Най-ниските температури през май 2023 г. у нас ще са между
Коментари Харесай

И студ, и жега през май: Дами, не бързайте да прибирате топлите дрехи!

Най-ниските температури през май 2023 г. у нас ще са сред 3 и 8 градуса, а най-високите - сред 27 и 32 градуса. Това оповестиха за Българска телеграфна агенция от Отдела " Метеорологични прогнози " на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), представяйки прогнозата за времето през май в България. 

През май температурите в страната ще са към нормата за месеца или ще са по-ниски от нея

Тази година през май се чака междинната месечна температура у нас да бъде към и под нормата, която в по-голямата част от страната е сред 16 и 19 градуса, по Черноморието и във високите полета - 15-16 градуса, в планините - от 2-5 градуса по високите елементи над 2000 метра, до 12-14 градуса в по-ниските планински елементи.

В по-голямата част от страната приблизително месечната сума на преваляванията ще бъде към нормата. Месечната норма на преваляванията е сред 50 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и по долината на река Струма - сред 30 и 50 литра на квадратен метър, а в планинските и припланинските региони - от 70 до 140 литра на квадратен метър.

През първите 10 дни на май температурите ще са по-ниски от нормалните за месеца

През първото десетдневие температурите ще бъдат по-ниски от нормалните за месеца. Най-хладно ще бъде при започване на май. Тогава ще има и превалявания, съпроводени с гръмотевици, основно в следобедните часове, на повече места в Западна и Централна България. През втората половина от десетдневието времето постепенно ще се затопля.

По-малка ще е вероятността за превалявания към 13-15 май, а интензивни дъждове се чакат в интервала 16-18 май

През второто десетдневие на май и през първата половина на третото - температурите ще бъдат близки до нормалните. През множеството дни въздушната маса ще бъде неустойчива, с нараснала възможност за краткотрайни превалявания и гръмотевици. Повече слънчеви часове ще има заран.

По-малка е вероятността за превалявания към 13-15 май, а през интервала 16-18 май има релативно огромна възможност да се основат условия за по-интензивни превалявания.
 
През последните дни от месеца наклонността е температурите последователно да се покачват, а атмосферата да се стабилизира, предвиждат синоптиците от Отдела " Метеорологични " прогнози в Национален институт по метеорология и хидрология.

Източник: Национален институт по метеорология и хидрология, Димитрина Ветова/БТА
Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР